Soyadı değişikliği ne zaman sonuçlanır

Kişinin soyadının " Soyadı Kanununun" 3. Zaman kaybını önlemek için yapılan tasarı birçok kişinin mağdur olduğu durumu en hızlı sürede çözmeyi amaçlıyor. Kabul edilen yeni kararname ile imla ve yazım hatası yüzünden ad ve soyadı mağduriyeti yaşan vatandaşlara değişiklik hakkı verildi. Soyadı değişikli davası sonucunda kimlerin soyadı değişir? Değişikliği Nasıl Yapılır?


Ayrıca milli değerlere aykırı isim ve soy isimler anında değiştirilmektedir.

Belirlenen şartların dışında kalıp, soyadı değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar başvurusunu mahkemeye yapmak zorundadır. Ne Zaman Sonuçlanır ? Son düzenlenen kanun neticesinde soyadı değişikliği dilekçe ile gerçekleşebilmektedir. Yalnızca kimlikteki yazım hatası düzeltilecek yahut gülünç durumuna düşüren isim değiştirilecekse bu işlem için Nüfus Müdürlüğüne dilekçe başvurmanız gereklidir.


Yani davacı bu davayı açtığı zaman medeni hali, yaşı, doğum yeri gibi diğer bilgileri değişime uğramayacaktır. Ancak erkek olan eş soyadını değiştirdiği takdirde kadın eşin de soyadı değişecektir. Kişi sonrasında tekrardan yeni bir isim ve soyadı için dava açamaz. Fakat özellikle, soyadı değişikliği başvurularının kabul edilebilmesi için birkaç neden gerekiyor.


TC kimlik numaranız değişmeyecektir.

Dolayısıyla kişi, dilediği zaman soyadı değişikliği için dava yoluna başvurabilir. Soyisim değiştirme davası avukat ile temsil söz konusuysa ila ay arasında sonuçlanacaktır. Avukat olmaksızın dava açılmışsa bu halde 4-ay arasında. Ebeveynler tarafından konulan ismin yahut babanın nüfus kütüğüne kayıt ile edinilen soyismin değiştirilmesi Medeni Kanun’ umuzun 27.


Dava açılmaksızın herhangi bir kurum yahut kuruluşa başvuru ile isim-soyisim değişikliği. KYK nakil talebi yapan öğrenciler ise E-Devlet KYK kredi.


Medeni Kanun ad ve soyad değişikliği için “haklı bir sebep” olması gerektiğini belirtmiş fakat hangi sebeplerin haklı sebep olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmemiştir. Bu yüzden ad ve soyad değişikliği için dava açarken haklı sebep olarak Nüfus Kanunu’nun 21.


Dava­cının almak istediği soyadının Soyadı Kanununun ve Soyadı Tüzüğünün ve 5. Maddesi ve Soyadı Kanunu’nun 3. Funo” olarak değiştirilmesi mümkün olmadığı gerekçesi ile isteminin reddine karar verilmiş ise de aynı zamanda Japon vatandaşı da olan davacının önceki soyadı olan “Funo”yu tekrar soyad olarak almasına engel bir durum bulunmamaktadır. Vatandaşlar adını ve soyadını beğenmeyip değişiklik yapmak istediğinde nereye başvuracağını merak ediyor.


Soruları vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyadının. Ad soyad değişikliği taleplerinde haklı sebep gösterilmesi gerekmektedir. Kulağa hoş gelmeyen, telaffuzu zor, küçük düşürücü, alay konusu olabilecek bir anlam ifade etmesi, davacının nüfusa kayıtlı ad ve soyadı ile etrafta tanınıp bilinmememesi haklı sebepler arasında gösterilebilir.


Bu nedenler belge ya da tanıkla ispatlanabilir. Mahkemede bu belge ve tanıklar faydalı olabilir. Bunun dışında açılan isim değişikliği davası olumlu sonuçlanmayabilir.

Ancak bazı durumlarda ispata gerek yoktur. Yani hakim isim değiştirme için sunulan nedeni kabul etmeyebilir.


Kimi zaman ismimizi beğenmediğimizden, kimi zaman bize resmi işlemlerde zorluk çıkardığından, kimi zaman da nüfus memurunun ismimizi nüfus cüzdanlarımıza yanlış yazmış olması sebebiyle ad soyad değiştirme yoluna gitmeyi vatandaşlarımız tercih edebilmektedir. Tabii ki bu saydığımız nedenlerin yanı sıra daha farklı sebepler nedeniyle de ad soyad değiştirme yoluna.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi