Yeşil pasaport kimlere verİlİr
Peki, kimlere verilir ? Aslında kamu görevlilerinin. Genellikle yüksek rütbeli memurlar alabilirler.
Bordo pasaporttan farklı olarak yeşil pasaport en fazla yıl geçerlilik süresi olan aynı zamanda dünya genelinde daha fazla dolaşım gücü bulunan bir pasaport türü. Aileden kimlere yeşil pasaport verilir konusu en çok kafa karışıklığı yaşatabiliyor. Anneme yeşil pasaport alabilir miyim, babam sayesinde ben de yararlanabilir miyim, eşten, oğlum veya kızımdan dolayı ben de başvursam olur mu’ diye soranlar.
TBMM eski üyeleri (kurucu ve danışma meclisi üyelerine bu sıfatları gereği yeşil pasaport verilmez). YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR ? Yalnızca yaşını doldurmaya yıldan az kalan ve yaşını doldurduğunda yeşil pasaport alma hakkını kaybedecek olanlara, yaşını dolduracağı tarihe kadar kullanım süresi olan. Ancak yeşil pasaport isteyen herkesin alabileceği bir pasaport değildir.
Pasaportların ise çeşitleri vardır. Bu ve benzeri tüm sorularınızın yanıtlarını, yazımızda ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz. Hususi pasaport sahibi olabilecek.
Genel olarak devlet memurları ve belirli iş adamları bu pasaporta sahip olabilirler. Bunların kimler olduğunu ve nasıl yeşil pasaport çıkartabileceklerini detaylı bir şekilde yazımızın devamında açıkladık. Yakın bir zaman sonra Avukatlar da yeşil pasaport alabilecek. Bu pasaport, pek çok avantaja ve ayrıcalıklara da sahiptir.
Yani yeşil pasaport için, dünyanın en güçlü ve de en önemli pasaportlarından biri diyebiliriz. Kişinin halihazırda devlet memuru olması gerekmez.
Yeşil pasaport sadece belirli şartlar yerine geliyorsa verilir. Emekliye ayrılan ya da çalıştığı kurum tarafından görevden çekilen memurlar da yeşil pasaport alabilir. Daha rahattan kastımız ise vize alım süreci vb.
Devlet memurları arasında bir, iki ve üçüncü derece kadrolarda. Gri pasaport ya da resmi adıyla hizmet pasaportu, görev derecesi nedeniyle yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile Türkiye’de hükümet ya da kurum ve kuruluşlarca yurt dışında görevlendirilen kişilere görev süreleri boyunca tahsis edilen pasaport türü.
Gri pasaport alabilecek meslek grupları arasında sarı basın kartı gazeteciler, milli federasyonlara bağlı. Bakanlar kurulu İhracatçılara özel damgalı pasaport.
Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli çalışan devlet memurları ve kamu görevlileri. Ancak devlet memurları arasında da yeşil pasaporta hak kazanan kesim kıdem derecesine.
Normal bir pasaport ile yaptığınız deneyim ve yeşil pasaport ile yaptığınız deneyim arasındaki farkın ne kadar çok olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Kısacası yeşil pasaport devlet memurlarına verilir diyebiliriz nacak her devlet memuru da yeşil pasaportu hemen alamaz belli kuralları vardır.
Zaten Türkiye’de kamu görevlisi olarak çalışan kişilerin yaklaşık %5’i bu pasaporta hakkına sahip olabiliyor. Umarım kafanızda oluşan sorular bu yazı sayesinde cevap bulur. Gri pasaport ve yeşil pasaport benzer özellikler taşıyor: İkisi de devlet çalışanlarına veriliyor ve benzer ayrıcalıkları var.
Bu sebeple kafalar karışabiliyor. Kafa karışıklığını gidermek için gri pasaport nedir ve kimlere verilir bir anlatmak istedik. Kadro derecesive olan memurlar.
Yine bu kişiler emekli olmaları durumunda da yeşil pasaport hakkına sahip olabiliyorlar. Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada yeşil pasaport hakkında müjdeli bir pasasport haberi de verdi. Ama burada da kısaca özet geçeyim.
TBMM üyeleri, görevleri sürecince belediye başkanları, belirli kriterleri sağlayan avukatlar ve devlet sporcuları bu yeşil renkli.
Yorumlar
Yorum Gönder