Perakende satış fişi muhasebe kaydı

Vergi Usul Kanunu kapsamında gider yazılabilecek mahiyeti taşıyan perakende satış vesikaları (VUK Kanunu Genel Tebliğleri ile perakende satış vesikası ile tevsik edilebilmesine izin verilen giderlere ait fişler) ayrı ayrı muhasebe kaydına konu edilebileceği gibi en fazla ‘ar günlük muhasebe kayıt periyodu dikkate alınıp bir icmal oluşturularak muhasebe kaydına konu edilmesi de mümkündür. Perakende Satış Fişlerinin Toplu Kaydı hakkında Özelge T. Fatura yerine perakende satış fişi veya yazar kasa fişi verme haddi 01.


TLye çıkarılmıştır. Müşterinin fatura istemesi durumunda belirtilen hadde bakılmaksızın mükelleflerin fatura vermesi zorunludur.


Gider derken yine yukarda belirlenen ayrıma dikkat edilmelidir. Basitçe satmak için alınan ticari malın deftere maliyet olarak kayıt edilmesi miktarı ne olursa olsun fatura ile olmalıdır.


Buna göre, Şirketiniz tarafından iş yerinde kullanılmak üzere perakende satış fişi veya yazar kasa fişi ile satın alınan kırtasiye, büro ve temizlik giderleri, su, gıda giderlerine ilişkin KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Banka Hareketlerimiz Çok Fazla, Her Bir Hareketi Tek Tek mi Kaydetmeliyim?


Bilindiği üzere bankaya ait işlemlerde muhasebe kaydına esas belge dekont olmaktadır. KDV Dahil olarak düzenlenen perakende satış fişindeki KDV indirim konusu yapılamaz. Bu durumda gideri KDV Dahil tutar üzerinden muhasebe kayıtlarına almak gerekir. Makineli kasa kullanılıp da müşteriye fiş verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir.


Kaynak: Vergi Usul Kanunu. Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Hem birinci sınıf tacirler hem de ikinci sınıf tacirler, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutma zorunluluğu olan çiftçiler fatura vermek zorunda olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin karşılığı olan bedellerini perakende satış belgeleri, yazar kasa fişi ve yolcu taşıma biletleriyle belgelendirmeleri.


Buna göre, e-fatura sistemine kayıtlı bir şirketin, e-fatura sistemine kayıtlı diğer firmalardan işyerinde kullanmak ve tüketmek amacıyla satın aldığı (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve fatura kullanma sınırının altında kalan alımlarını, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirmesi mümkün bulunmaktadır. BarkodSis - Mağaza Satış Barkod Sistemleri.


Kasa Tahsil Fişi : İşletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Muhasebe fişleri üç çeşittir: 1. Yani tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır.


Buna göre, e-fatura sistemine kayıtlı şirketinizin, e-fatura sistemine kayıtlı diğer firmalardan işyerinde kullanmak ve tüketmek amacıyla satın aldığı (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve fatura kullanma sınırının altında kalan alımlarını, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirmesi mümkün bulunmaktadır. Satış fişi, KDV Dâhil olacak şekilde kesilir.


Hesapcini ön muhasebe yazılımı, hızlı ve kolay bir şekilde satış faturası oluşturabilmenizi sağlar. Tüm güncel uygulamalar, muhasebe konusunda uzman ekip, Türkiyenin muhasebe doktoru tüm mevzuatlarda cevaplar.


Maliye Bakanlığı, yayımladığı 2no. VUK Genel Tebliği (1) ile mükelleflerin işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (kırtasiye, büro ve temizlik maddeleri gibi) tutarı kanuni haddi (250lirayı) (2) aşmayan mal ve hizmetler için düzenlenen perakende satış fişi veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edileceğini hükme.


Faturalar, bilgisayarlı muhasebe paket programlarına(LUCA, MİKRO, VEGA, ETA vb) gruplandırılarak işlenir. Alış faturaları, satış faturaları ve de gider faturaları ar günlük olarak sisteme işlenir. Herhangi bir müşterinize satış yaptığınızda, müşterinizin ürünleri geri iade etmesi durumunda perakende satış iade fişi hazırlamanız gerekir.


W³ Catalyst, muhasebe fişinin yanı sıra ikinci olarak cari işlem kayıtları oluşturur. Hesapcini hesabınızdan, tarafınıza yapılan bir iade işlemine dair satış iade faturasını kısa süre içerisinde.


Cari işlem kayıtlarında muhasebe hesabında tutamayacağınız veriler vardır. Son zamanlarda vergi dairelerinden KDV İadesi talebinde bulunan firmalara indirim listesinde yer alan perakende satış fişlerin mahiyeti ile ilgili eksiklik yazıları gelmeye başlamıştır.


Maddesi ile ilgili olarak 2sayılı VUK Tebliğinde açıklamalar yapılmıştır. Sözkonusu Tebliğde “Ancak, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi