Mısır da İngiliz hâkimiyeti

Bütün bu zengin geçmişine ve birikimine karşın Mısır ’ da Müslümanlar, kökleri İngiliz sömürgeciliğine dayanan süreçte, dikta rejimleri, askerî darbeler ve dış müdahaleler sebebiyle sürekli baskı altında olagelmiş, ülkede Müslüman kitlelerin talepleri dikkate alınmamış, İslamî hareketler yasaklanmıştır. Napolyon’un Mısır ’ı işgali İngiliz -Osmanlı ilişkilerinde yeni bir dönem başlattı.


Osmanlılar, Mısır ’ da Fransızlar’a karşı savaşırken İngiltere askerî ve malî yardım yanında Fransızlar’ın Mısır ’ı terketmeleri için diplomatik destek de sağladı. Mısır ya da resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, (Arapça: جمهورية مصر العربية, Cumhûriyyetü Mısr el-Arabiyye) ya da kısa ve yaygın adıyla sadece Mısır denilir.


Mısır da İngiliz hâkimiyeti

Mısır, cumhuriyetle yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Hindistan, yıl önce bugün bağımsızlığına kavuştu. Başlığı görenler gözlerini ovuşturup tekrar bakarak bir yerde hata olduğunu ileri sürebilirler.


Mısır da İngiliz hâkimiyeti

Artık “Hasta Adam” yok “Büyük Türkiye” var. Rus mekteplerinde dahi ibretlik dersler alan Mısır bizim kardeşimizdir ve biz asla Libya. Erken Mısır sanat eseri örneklerinde, kadınların sahip oldukları konumun belirlenmesinde de önemlidir.


Erken dönem resimlerinde erkeklerin ve kadınların eşit büyüklükte oldukları görülüyor. Ortadoğu’ da gündemin hızlıca değiştiği bu günlerde birbirinden bağımsız gibi duran ancak birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılı çok önemli gelişmelerle karşı karşıyayız. Mısır halkı da İngiliz emperyalizmine karşı bağımsızlık mücadelesi yürütüyordu. Onların bu mücadelesi de Türkiye’de yankılanıyordu.


Mısır da İngiliz hâkimiyeti

Tolunoğulları Hâkimiyeti. Turgay MURAT, İngilizlerin Mısır ’ da Uyguladığı İdari ve Ekonomik Politika önemli siması Mısır ’ da yıl Başkonsolosluk yapmış olan Lord Cromer’dir.


Lord Cromerle birlikte Mısır’da İngiliz hâkimiyeti kurulmuş ve sağlam bir zemine oturtulmuştur15. Yunan isyanı ve Vahhabilerle mücadelesi netice vermiş ve devlet biraz rahatlamıştı. Mısır ’ da kurduğu düzen sayesinde bu ülke tarihinde en fazla Osmanlı Türklerinin damgası taşınır hale geldi.


Sudan bir ferman ile ona tevdi edildi. Mısır ’ da İngiliz sömürgecilik anlayışı ile Fieldhouse’ın iddiası, Lord Evelyn Baring Cromer (kısaca Cromer) örneğinde ele alınacaktır. Tarih boyunca çeşitli devletlerin hakimiyeti altında Kahire zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip olmuştur.


Bu durumun dışında Nato bloğuna ait olan Ffiloları içinde en büyük filolardan biri olan Mısır FFilosu da 2adet ile çok ciddi unsurdur. Mısır Fuçaklarının adetini Blockseviyesine yükseltmiştir ve kalan uçakların da bir kısmında motor modernizasyonu gerçekleştirmiştir. Malta Tarihi Ingiliz Hakimiyet ve Ikinci dünya savasi.


Ingilizlerin adayi kurtarmalarinin ardindan, ülke üzerinde hak iddiasinda bulundular özellikle Maltayi ingilizler icin cekici kilan limanlari üzerinde. Malta Commenwealth (birlesik krallik yada kraliyet) gönüllü üyesi oldu ve topraklari üzerinde ingiliz bayragi dalgalanmaya basladi.


Bu dönemde Mısır ’ da İngiliz kontrolünde meclis çalışmaları düzenlenerek bir dizi hukukî ve idarî değişiklik yapılmakla birlikte I. Abbas Hilmi İstanbul’ da, Lord Kitchener de İngiltere’de bulunuyordu. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla harp hukuku yürürlüğe girdi.


Mısır ’ da tatil yaptığı sırada hayatını kaybeden yaşındaki İngiltere vatandaşı David Humphries’ın cansız bedeni ülkesine getirildiğinde böbrekleri ve kalbinin yerinde olmadığı anlaşıldı. Nil Nehri’nde binlerce yıllık Mısır hakimiyeti sona erebilir.


Mısır ’ da hâkimiyeti sağlayan Mehmet Ali Paşa, Fransız uzmanlar getirterek modern bir ordu ile donanma kurdurmuş, böylece bölgede yeni bir güç olmayı başarmıştır. Hicaz’daki Vahabi ayaklanmasını bastıran Mehmet Ali Paşa güç ve kudretini iyice artırmıştır. Saad Zaglul ile üç arkadaşını tutuklatarak Malta adasına sınır dışı etmiştir. Mısır ` da Anayasa Hazırlama Komisyonu, savunma bakanının silahlı kuvvetlerce atanmasını prensipte kabul etti.


Fuad Paşa, Osmanlılardan tamamen ayrılarak melik adını aldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi