İşyerinde savunma istenmesi

Olay: Konu: Olay Tarihi: Sn. Savunmanızı aşağıda belirtiniz. Sebebi ne olursa olsun, işçiden savunma istenmesi rastladığımız bir durumdur. Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılacaktır.


Yine, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğuracaktır. Keza, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur. Bu yazı bir tür şablon olup kullanmak isteyen kişi dilediği gibi genişletebilir. Bunun yanı sıra savunma alınırken ispat bakımından savunma yazılı olarak alınmalı, işçiye imzalatılmalıdır.


Bu kapsamda savunma talebinin içeriği, zamanlaması ve akabinde elde edilen savunmanın doğru değerlendirilmesi büyük önem arz eder. Bu aşamalardan layığıyla geçilmesi halinde olası işçiler iş hukukundan kaynaklanan haklarını alabilir, işverenler beklenmeyen tazminat ve yargılama giderleri ile.


Daha önce işçinin işyeri dışında işlediği bir suç nedeniyle gözaltına alınması, tutuklanması ya da hüküm giymesi halinde kıdem tazminatı alabileceğini belirtmiştik. Ancak işveren işyeri içinde bir suç işlerse bu defa işçi kıdem. Yabancı bir satış firmasının satış bölümünde senedir yönetici olarak çalışmaktayım.


Bu sene satışlarım çok iyi geçti ve ekim itibariyle prim almaya hak kazandım. Fakat yaklaşık ay önce raporlama programlarına zamanında girişler olmadığı ve yönetimimle ilgili yetersizlikten dolayı.


Kanununa göre işçinin sözleşmesini haklı nedenle derhal feshetmeden önce savunmasının alınması gerekmektedir. Bu çalışmada ise, savunma hakkı iş hukuku yönüyle ele alınmakta, işçiden savunma alınmasını gerektiren haller ve savunmanın ne şekilde olması gerektiği.


Kaçmış savunmasında, “Bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır” dedi. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış, Ocak’ta Diyarbakır’da intihar etmişti.


İşyerinde savunma istenmesi

Bunun üzerine Merve’nin mobinge maruz kaldığı iddia. Kaçmış, " Özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır" ifadeleri yer alıyor.


Zeugma Müze müdürlüğü tarafından eserler üzerine zimmetlenmediği için soruşturmaya tabi tutulan arkeolog Merve Kaçmış’ın yaşamına son vermesinin ardından üç sayfalık savunması ortaya çıktı. YARGITAY KARARI:FESİH BİLDİRİMİYLE BİRLİKTE VEYA FESİHTEN SONRA SAVUNMA İSTENMESİ FESHİ GEÇERSİZ KILAR.


Kararın Özeti: İşçiden kaynaklanan geçerli bir sebeple fesih yapılırken, işçinin savunmasının alınması gerekir. YEMİNLI MALİ MÜŞAVİRLERDEN YAZILI SAVUNMA İSTENMESİ DÜZENLEMESİ VE BAZI ÖNERİLER. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminlik Ma.


Görüldüğü üzere fesihten sonra savunma alınması ya da süreli fesihtebildirim süresi içerisinde savunma alınması feshi geçersiz kılmaktadır. Bu kişiden birinin yatay. Hükümleri yer alıyor. Sözlü olarak personelin ikaz edilmesinin kanunlar önünde hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.


İşyerinde savunma istenmesi

Yargıtay görüşüne katılmak mümkün değildir. Sözlü savunmalardan ziyade belgeli ve delilli savunmalar her zaman suçsuzluğu daha kısa sürede ve kolayca ispat. Bunlara rağmen istenilen yer ve tarihte savunma vermek için bulunmaması ve sonradan savunma vermesi durumunda savunma vermekten kaçındığı ve vazgeçtiği kabul edileceği belirtilmelidir.


Yoksa her savunma istenmesi mobbing değildir. Yapılan işlemlerin devamlılığını ve yanlılığını ispat etmek gerekir. Yöneticilerin mesai kontrolü yapması mobbing değildir.


Ancak verilen bir görev veya izin sırasında mesai kontrolü yapılıyorsa mobbing olarak kabul edilebilir. Ceza verilmese de çalışanlardan. Kaçmış’ın savunma metnini savcılığa sunduklarını söyleyen avukat Aslı Pasinli, “Şiddet denildiğinde akla daha çok fiziksel şiddetin yarattığı etki ve sonuçlar gelir. Oysa işyerinde psikolojik şiddetin çalışanlar üzerinde yarattığı etki de aynı düzeydedir.


İşyerinde savunma istenmesi

Merve’nin ölüm nedeni intihar dahi olsa mobbing sonucu intiharın gerçekleşmiş olması ‘intihara. Ayrıca dava açıldığında iş arkadaşlarınızın tanıklığı ve ifade vermesi çok önemlidir.


Bununla birlikte halen aynı işte çalı�.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi