İşçinin ikale teklifi

Niteliği itibariyle bir sözleşme olması nedeniyle ikale tarafların serbest iradelerine dayanmalıdır. Ayrıca ikale icabı işverenden gelmişse kanuni tazminatlarına ilaveten işçiye ek bir menfaatin sağlanması (makul yarar) gerekir. Aksi halde iş sözleşmesinin ikale ile sona erdirildiğinden söz edilemez.


Bu sebeple işçinin bu menfaatlerinden vazgeçebilmesi ancak kendisine uygun bir ek menfaat (ilave 2-maaş arası ödeme) temin edilmesi halinde mümkün olacaktır. Aksi takdirde ikale sözleşmesini işçinin imzalaması için herhangi bir neden yoktur. Ancak ikale teklifi işçiden geliyor olması halinde durum farklıdır. Teklifi İşverenden Gelmişse İşçinin Hakları Nelerdir?


Fakat bu tip sözleşmelerde işçi lehine yorum ilkesi gereğince işçinin makul bir faydasının bulunması gerekir. Ayrıca örnek vermek gerekirse, işçinin tüm haklarını isteyerek. Başka bir anlatımla makul yarar ölçütü, bozma sözleşmesi yapma konusundaki icabın işçiden gelmesi ile işverenden gelmesi ve somut olayın özellikleri ( işçinin kıdemi, ücreti, konumu, kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamayacağı gibi) dikkate alınarak değerlendirilmektedir.


İşçinin ikale teklifi

Yani ikale teklifi işverenden gelmişse, işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ile sair. Birçok Yargıtay kararına konu olduğu üzere ikale teklifi değişik şekillerde yapılabilir, örneğin bir işverenin işyerinde duyuru yolu ile menfaatleri ödenmek kaydıyla işten ayrılmak isteyen çalışanlar ile iş akitlerinin sonlandırılacağını bildirmesi işverenden gelen bir ikale teklifi olarak değerlendirilebileceği gibi, işçinin işverene başvurarak haklarının.


Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 51. Konunun oldubittiye gelmemesi, işçinin gerekli incelemeleri ve hesaplamaları yapabilmesi için işçinin yazılı teklif almasında büyük yarar vardır.


Davacı işçi, iş sözleşmes. Bir işçinin bozma teklifi, iş akdinin feshine gerekçe olamaz, bahane edilemez. Sözleşme, tarafların serbest irade beyanları ile sona.


İşçinin ikale teklifi

Yargıtay tarafından ikale sözleşmesinin geçerliliğine ilişkin şartlar. Böylece işveren de işe iade davası vb. KALE TEKLİFİ KİMDEN GELİYOR? Yapan yanar cezası bin 9TL.


Ayrıca ikale teklifi işverenden gelmişse kanuni tazminatlarına ilaveten işçiye ek bir menfaatın sağlanması (makul yarar) gerekir. Bu nedenle işçinin mağduriyetini ve işverenin bu durumu kullanmasını önlemek için işçinin ikale yoluna gitmesi halinde kanunda düzenleme yer almamasına rağmen Yargıtay ilke kararları uyarınca makul bir menfaatinin olması şartı aranmaktadır.


Bu durumda makul yarar gereği ayrıca ek. Yargıtay ve mahkeme, işçinin serbest iradesiyle ikale sözleşmesini imzalayıp imzalamadığını denetlerken, işçiye yasal tazminatlarının yanında ek bir menfaatin sağlanmasını aramaktadır.


İşçinin ikale teklifi

Kısacası, iş sözleşmesinin fesih dışında, işveren ve işçinin anlaşması sonucu ikale sözleşmesi ile sonlandırılması mümkündür. Benzer şekilde işçinin sözleşme neticesinde makul yararının gözetilmediği ya da işçinin irade fesadına uğradığı durumlarda da yine ikale sözleşmesinin geçerliliğinden bahsedilemez.


Böyle bir durumda işverenin tek taraflı feshi hükümleri gündeme gelecek ve iş güvencesi şartlarının bulunması durumunda işçi yeniden dönmek üzere işe iade davası açabilecektir. Taraflar arasında sözleşmenin ikale ile sona erip ermediği, ikale geçersiz ise sözleşmenin hangi tarafça feshedildiği ve böylece davacı işçinin ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.


Bozma sözleşmesi ( ikale ) yasalarımızda düzenlenmiş değildir. Somut olayda taraflar arasındaki iş akdi, işçinin teklifi üzerine ikale ile sona ermiştir. Hatta uygulamalarda çoğu zaman sözleşmelere işçinin dava açması halinde işverene tazminat ödeyeceği hükümleri de konulmaktadır. Ancak bu durum işçi lehine yorumlama ilkesine aykırı bir düzenleme olup mahkemelerce kaldırılmaktadır.


Ayrıca işveren hiçbir maddi ödemede bulunmasa bile eğer işçi ikale sözleşmesi sonucu somut bir yarar sağlıyorsa gene makul yarar söz konusu olabilir. Makul yarar ölçütünde, işçinin ikale sözleşmesi nedeniyle işverenin bazı yasal yükümlülüklerinden doğan ödemelerden mahrum kalıp kalmadığına bakılır. Mahkemelerinin görevindedir.


Bu nedenlerle, yapılan ikale sözlşemesi geçersiz olup davacı tarafın ekonomik baskı ve transfer teklifi ile oyalama iddiaları yerindedir. Hukuku açısından en önemli konulardan biri iş güvenliğidir. Kanunu’nun ve devamı maddelerinde, sözleşmenin feshi ve koşulları detaylı olarak düzenlenmiştir, fakat son dönemde uygulamada işçi ve işverenin aralarındaki iş ilişkisini karşılıklı irade beyanları ile sona erdirdikleri. TL nakdi ücret desteği verilecek.


Aylık nakdi ücret desteği brüt 1. Bu kapsamda her ne kadar yasada bir şekil öngörülmese de Yargıtay ikale sözleşmesinin geçerliliği bakımından eğer sözleşme teklifi işverenden gelmişse işçiye makul bir yarar sağlanmış olması şartını aramaktadır. Makul yarar, maddi bir karşılık olabileceği gibi işçinin daha iyi şartlarda bir iş bulması şeklinde maddi olmayan bir yarar da olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi