Geçici pasaport nedir

Bu durumda size öncelikle birkaç soru temel soru soracaklar ve sonrasında da T. Sahip olduğunuz bu pasaport ile aylık ve tek kullanımlık bir seyahat imkanına kavuşacaksınızdır. Başka bir ifadeyle eğer T. Yoksa bu pasaport.


Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), hizmet pasaportu (gri) ve diplomatik pasaport (siyah) ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşıyabildiği pasaportlar arasında bulunan geçici pasaport, diğer pasaport türleri ile karşılaştırıldığında daha az tanınırlığa sahip.

Pembe pasaport ya da kırmızı pasaport da denilen geçici pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşların pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluklarından veya Elçiliklerden alabilecekleri pasaport türüdür. Ne işe yarıyor peki?


Eğer yabancı bir ülkede seyahat ediyorken pasaportunuzu bir. E- pasaport Nedir ? Ama bunlar istisnai durumlarda veriliyor.


Mesela, geçici pasaport, yurt dışındayken pasaportunu kaybedenlere, ya da pasaportunun son kullanma tarihi dolanlara, ya da sınır dışı edilenlere Türkiye’ye geri dönmeleri için verilen tek kullanımlık olmak üzere veriliyor. Kırmızı pasaport nedir ?

Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız. Acil durumlarda Türk elçiliği tarafından durumunuzun. Türkiye yavaş yavaş uluslararası sisteme entegre olmaya başladı. Kitle iletişim araçları, parlak Amerika rüyası, batılı gelenekler, yeni hobiler ve tüm dünyaya açılma arzusu ülkedeki milyonları etkiledi.


Bordo pasaport dışındaki pasaport türleri, farklı artılara sahiptirler. Normalde vize gerektiren birçok ülke, pasaportun türüne göre vize gerektirmeyebilir. Bilindiği üzere umuma mahsus (Bordo), hususi (Yeşil), hizmet (Gri), diplomatik (Siyah) ve geçici pasaport olmak üzere toplam çeşit pasaport türü bulunmaktadır.


Bunlardan Umuma Mahsus(Bordo) pasaport ile ilgili merak edilen sorulara cevap bulacağız. Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir. Gri pasaport hizmet pasaportu demektir.


Devlet işleri ile ilgili resmi görev kapsamında yapılan seyahatler için geçici olarak çıkarılmaktadır. Bilimsel ziyaretler, sarı kartı bulunan gazeteciler, kültürel etkinlikler, yurt dışında görevlendirilmiş akademisyenler gibi devlet adına yapılan ziyaretler için sadece görev süresince çıkarılmaktadır.


Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiği. Bunlardan sonra geçici pasaport için adet fotoğrafınızın olması, Türkiye Cumhuriyeti ne ait kimlik ve eğer pasaportunuzu kaybetmiş iseniz bulunduğunuz ülkenin yetkili makamından kayba dair bir tutanak gerekecektir.

Bu yazıda Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca pasaportu veren kurum hangisidir ve pasaport nasıl alınır gibi detaylara da bakabilirsiniz.


Uluslararası bir belge olan ve hangi ülke vatandaşı olduğunuzu resmi olarak belgeleyen pasaportlar, günümüz dünyasında seyahat etmek üzere kullanılmak zorunda olan ve belirli süreler için alınabilen evrak niteliğindeki belgelerdir. Yeni pasaport bedelleri nedir ? Yatırdığınız ücretlerin hesap belgesini almanız oldukça önemlidir.


Hususi ya da yeşil pasaport olarak bilinen pasaport, pek çok ülke için vize engelini kaldırmaktadır. Avrupa’da da pek çok ülkeye Schengen vizesi olmaksızın giriş. Yeşil pasaport nedir sorusuna net bir cevap vermek için öncelikle bu pasaportun kimlere verildiği hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Her devlet görevlisinin yeşil pasaporttan yararlanamayacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor.


Kamu görevlilerinin yalnızca % 4’lük kısmında kalanları yeşil pasaport alma hakkına sahip. Bu oranın içerisinde yer almanın da şartları var. Geçici kimlik belgesi, herhangi bir nedenden dolayı kimlik kartı çıkarmak isteyen birisine sadece gün süre ile geçici olarak verilen bir belgedir.


Bir kişinin kimliğinin kaybolması, tahrip olması, çalınması veya benzeri sebeplerden dolayı, bu süreçlerin zarfında kimliksiz kalmaması adına geçici kimlik belgesi verilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi