Kiymetlİ evrak adi senet farkı

TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin! Bu senetler, sadece ispat aracı işlevi görürler. Kıymetli Evrak ’ın.


Alacaklının hakkını talep etmesi, senedin ibrazı koşuluna bağlı değildir. Ancak, borçlunun borcun varlığını inkâr etmesi durumunda alacaklı elindeki senedi delil olarak mahkemeye.


Senet Doldurma Örneği - Duration: 6:29. Hukuk Ekspertizi 159views. Kanunun lafzından anlaşıldığı üzere, kıymetli evraka bağlı hak senet borçlusuna ve diğer sorumlulara karşı ancak senetle ileri sürülebilir.


Poliçe, bono, çek, hisse senedi, konşimento, tahvil, varant kıymetli avrak türleridir. Borçlar Kanunu’nun 581.


Dolayısıyla, kıymetli evrakların önemi ticari hayatın aksamadan işlemesi açısından çok büyüktür. Bu belgeler ibraz edilmediğinde hiçbir hak iddia edilememektedir. Nakit olarak kullanılabilmeleri kıymetli evrakların en önemli özellikleridir. Böylelikle hem yatırım hem de ticaret hayatında yoğun olarak kullanılır.


Bir kıymetli evrakın varlığından söz edilebilmesi için öncelikle maddi unsur olarak -para borcu içeren- bir senedin varlığı gerekir. Bir hak ancak bu tanıma uyan bir senede bağlanmışsa kıymetli evraktan bahsetmek mümkün olabilir. Cebimizde taşıdığımız para gibi değer ifade eden kıymetli evrakın paradan tek farkı kaybolduğunda iptali için izlememiz gereken usuli bir yolun olmasıdır.


Tanımdan anlaşıldığı üzere, bu unsurlar, senet ve devredilebilir nitelikte bir hak olarak ortaya. Ciro, emre yazılı senetlere özgü devir şeklidir. Emre yazılı senet başka şekillerde de devredilebilir ama kıymetli evrak hukuku bakımından yapılması gereken prosedür cirodur. Eğer emre yazılı bir senet temlik edilirse bu senet, nama yazılı senede çevrilmiş olur.


Bu durumda başka sonuçlara yol açar. Bu sözcüklerden birisi senet metninde yer almalıdır. Senedin altına ya da üstüne yazılamaz. Kanun koyucunun bu husustaki titiz-liğinin nedeni, bir “ adi senet ”e sonradan “bono” (ya da “emre muharrer senet ”) sözcüklerinin eklenmek suretiyle adi senedin kambiyo senedi haline getirilmesini önlemektir.


Protesto, ticari senetlerde söz konusudur. Ticari senetteki alacaktan doğan rücu (geri dönme, cayma) hakkını kullanabilmek için kabul etmeme ve ödememe hâlini zamanında protesto etmek gerekir.


Kiymetlİ evrak adi senet farkı

Ayrı ayrı bahsetmeden önce, hem ipotekli borç senedi için hem de irat senedi için söylenebilir ki bu iki senet de birer KIYMETLİ EVRAK niteliğindedir. Yani, bir bono ya da çek ne anlama geliyorsa, nasıl ki bir alacağı tedavül ediyorsa, (yani değerini matematiksel olarak kağıda döküyor ve net bir rakam çıkarıyorsa) ipotekli borç senedi ve irat senedi de aynı vazifeyi.


Kiymetlİ evrak adi senet farkı

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU A-GENEL Hakkın senede bağlı bulunduğu senetsiz dermeyanın (Öne sürmek, Ortaya koymak) ve devri mümkün olmadığı senetlerdir. ZELLİKLERİ Hak başkasına devredilebilir olmalıdır. Hak nakden değerlendirilebilmeli. Hakla senet arasında sıkı bir bağ vardır.


Kiymetlİ evrak adi senet farkı

Senetsiz hak ileri sürülemez ve devredilemez. Soyutluk ilkesi yürürlüktedir. Senette ise banka garantisi yoktur. Ancak kırtasiyeden alınan senetten farkı kare kodu olmasıdır.


Kare kodlu senet sorgulamaya açık olduğundan ve direk kişinin şahsına banka. Ceza hukukunda, resmi senet ( evrak ) adi (hususi) senet ( evrak ) ayrımı, sahtekarlık halinde verilecek ceza bakımından önemlidir.


Adi senet kişinin hakkını ispatlamaya yarar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi