Kiracı hakları
Kanunlar çerçevesinde ev sahibine karşı kiracı hakları bulunur. Yapılan kanun değişikliği sonucunda ev sahibi-kiracı ilişkisinde iki taraf da karşılıklı olarak birbirlerine karşı birtakım yükümlülüklere sahiptir.
Gayrimenkulde, kusurların düzeltilmesi için yapılan tüm masraflar ev sahibine aittir. Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracıya ihtarname çekmediği sürece, yapılmış olan kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat özelliğine sahip olur.
Konut veya çatılı iş yeri kiralama işlemlerinde kiralanan taşınmazların altı aydan daha uzun süreli kiralanması gerekiyor. Peki kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri nelerdir? Kanun gereğince kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratında belirtilen hükümlere uyulması gerekiyor.
MADDE 3– Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Ancak kullanımdan dolayı meydana gelen eskimeler ve yıpranmalardan sorumlu değildir.
Ayrıca kontrat süresi bitimine ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur. Türkiye’de milyon aile kirada oturuyor. Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?
Kontrat yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir, tahliye taahhüdü nedir, ev sahibi ne kadara kadar zam y. Kiracının hakları nelerdir ? Yazımızda kısa ve öz olarak kiracı haklarına değineceğiz, daha sonra kira artış oranlarının nasıl hesaplandığını, güncel kira artış oranlarını ve üst oranın ne olması gerektiği benzeri konuları işledikten sonra kira sözleşmelerini ve sözleşmelerde bulunması gereken maddelerini sizlerle paylaşıp bir örnek kira sözleşmesi ile yazımızı sonlandıracağız. Evi satmak kirayı çıkarmak için bir sebep değildir.
Evi satacak olan kişi içinde kiracı ile satmak durumundadır. Kira konusu yeri sonradan edinen yeni malikin o yere kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun.
Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satış işlemleri yapılabilir. Söz konusu satış işlemlerinin yapılmasının ardından konutun yeni sahibi bir takım haklara sahip olur. Buna ek olarak şayet ev sahibi kiracıyı çıkarmak istiyorsa, kontrat süresi bitimine bir ay kala ihtarname çektirmek ve evin boşaltılmasını.
Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayan, yeni evlenenler ya da iş değişikliği yapanlar konut alımından çok daire kiralamayı tercih ediyor. Temmuz ayında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu, kiracı ve ev sahibi arasında ilişkide yeni bir dönem başlattı. Yeni normalleşme döneminde kiracıların ve mülk sahiplerinin hakları neler?
Salgın sürecinde kiracılar ve mülk sahipleri arasında sık sık ihtilaflar yaşanıyor, kimi kiracı. Satılan işyerinde kiracı hakları Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı.
Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu nedenle devlette.
Kiralamada ev sahibinin yaptırımlarına karşı yasal savunma olması için bu nedenle öncelikle sözleşme gerekiyor. Aynı şekilde bir başkasına devredilemez.
Kira Ödenmezse Gayrimenkul Nasıl Boşaltılır? Bir gayrimenkulün tahliyesinde belli prosedürlerin tam ve zamanında takip edilmesi gerekir. En dikkat çeken kiracı hakları içinde kontrat zamanı bitmeden ev sahibinin kiracıyı evden atamaması yer alır.
Sözleşme sonlanmasından önce çıkarmak içinse en az bir ay önceden kiracıya ihbar edilmelidir. Aksi halde sözleşme otomatik olarak tekrarlanır ve kontrat süresiz özelliği kazanır. Kanunda belirtilen kiracı hakları şunlardır.
KONTRAT SÜRESİ: Mülk sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Kontrat bitimine ay kala ev sahibi, kiracasına ihbarname çekmediği. Belki ev sahibiniz sizi “Almanya’dan oğlum geliyor” adlı topluma mâl olmuş klasik şarkı eşliğinde evden çıkarmak istiyor.
Eğer kiracı evden yeterince yararlanamazsa, yani evde herhangi bir sorun varsa evden çıkış yapabilme, kiracı hakları arasında yer alır. Bunun için sözleşme süresinin bitimine beklemesine gerek yoktur.
Evde bulunan demirbaşlarda bir arıza olması durumunda kiracı bu sorunların giderilmesini ev sahibinden talep edebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder