Kiracı ev alırsa evden çıkabilir mi

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş ve sunulan tarihi fırsat ile beraber kiracılar ev sahibi olmak için düğmeye bastı. Ancak yıl başında kira sözleşmesini yenileyen ya da daha yeni kira kontratı imzalayan kiracılar durumları hakkında ikilemde.


Evini kiraya veren mal sahibi ile burayı kiralayan kiracılar, kira sözleşme süresi boyunca bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiracı ev satın alırsa evden çıkabilir mi ? Borçlar Kanunu gereğince mal sahibi ancak kanunda belirtilen tahliye gerekçelerinin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Kiracı ev alırsa evden çıkabilir mi

Bankaların konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla devam ederken devlet bankası tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası büyük yankı uyandırmıştı. Kiracılık hukuku gereğince konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Karşılıklı anlaşma yolu ile en sorunsuz yoldan evden çıkabilirsiniz. Eğer karşılıklı anlaşma yoksa kiracı sözleşmeyi detaylı bir şekilde incelemelidir. Ev boş bile dursa kiracının ev sahibi ile konuyu neticelendirmiş olması gerekir, aksi taktirde ev sahibinin icra yoluna başvurması söz konusu olabilir. Evin kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.


Peki, kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkabilir ? Yasal olarak ev sahibinin kiracıyı çıkarması için bazı şartların oluşması gerekiyor. Yani haklı nedenlerin olması halinde kiracı tahliye edilebiliyor. Kiracının da yasal olarak evden çıkma hakkı bulunuyor. Ancak kontrat süresi dolmadan evden çıkan kiracı süre doluncaya.


Kiracı ev alırsa evden çıkabilir mi

Yargıdaki kararlarele alınınca, kiracı erken çıkarsa farklı sonuç doğuyor. Cevaplar da buna göre değişiyor. Emsal kararlara bakılacak olursa kira kontratı aynı zamanda bir sözleşme.


Sözleşmede başlangıç ve süre bölümleri var. Kiraladığınız Ev Bekleneni Karşılamıyorsa… Kiralanan evden hayal edilen performans alınmıyor yada bekleneni karşılamıyorsa kiracı, kontrat süresinin bitmesini beklemeden evden çıkabilir.


Kiracı ev alırsa evden çıkabilir mi

Yani kiracı sanki evi kullanıyormuş gibi kira ödemekle yükümlüdür. Ancak bu süre zarfında ev sahibi taşınmazı kiraya verirse yani uğradığı kira kaybı zararı sona ererse bu. Kira Devri Yapılabilir Mi ? Fiziki şartlarda olumsuzluk olmasa bile kiracılar, daha düşük bir kira bedeline sahip başka konut bulduğunda evi boşaltmak istemektedir. Ev sahibi ve kiracı haklarına ilişkin düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu’nda yer alıyor.


Bu durumda ev sahibinin sözleşmede belirtilen tarihe kadar kira alma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle bir mülkü kiralamadan önce gerek. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle. Bir yılda iki ihbarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkabilir.


Burada genel hukuk mantığı içinde hakkaniyet gereği belirli sınırlar içinde kiracı sorumlu olacaktır. Eğer taraflar arasında anlaşmaya varılamıyor ise kiracı tarafından imzalanan sözleşmenin detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Her kira sözleşmesi farklı maddelere göre hazırlanabilir ve bazı istisnai durumlar olabilmektedir.


Fakat ev sahibi ile kontrat süresi bitmeden evden çıkma konusunda anlaşırsa kiracı evden çıkabilir. Ev sahibinin zararı, evin tahliye tarihinden, kiralananın aynı koşullarla yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar boş kaldığı süreye ilişkin kira parasından ibarettir. Alacağınız konutta bir kiracı oturuyor ise kiracı ile önceden yapılmış olan kira kontratını dikkatlice incelemeniz gerekir.


Alacağınız evde kiracı oturması ikinci ev alımlarında sıklıkla karşılaşılan ve çeşitli problemler yaşanmasına sebep olan bir durumdur. Kanunen kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları mevcut olmakla birlikte, mevzuat ve genel uygulamaların kiracı lehine olduğu söylenebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İşçİ çalışma saatleri çizelgesi örneği excel

Ceza dava dosyası örneği

Telefon direği kaldırma dilekçesi